Čokoládové suflé

01.02.2018

Čokoládu asi miluje naprostá většina lidí. Já ji naprosto zbožňuju a proto mě baví všechny recepty, kde se vyskytuje. Tento recept jsem zkoušela na Vánoce, což je období kdy je sladkého na stolech plno...ale tohle je prostě NEODOLATELNÉ!!!


1 lžíce mletých mandlí

75 g kvalitní čokolády na vaření (já kupuju v Lidlu)

2 lžíce silné černé kávy

1 lžíce špaldové mouky

50 g třtinového cukru

2 vejce

trochu másla na vymazání

Poleva:

50 g kvalitní čikolády

75 ml smetany na šlehání (používám bezlaktózovou)

1 lžíce silné černé kávy


Troubu rozehřejeme na 190°C. 3 formičky na suflé o objemu 200ml vymažeme máslem a vysypeme mandlema.

Do mísy nalámeme čokoládu, zalijeme kávou, roztopíme ve vodní lázni anebo v mikrovlnné troubě (2 až 2 a půl minuty na střední výkon). Pořádně promícháme, aby se čokoláda s kávou krásně spojila. Přidáme mouku, polovinu cukru a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně do něj zapracujeme zbylý cukr. Sníh postupně přidáme do čokoládového těsta. Směs rozdělíme do fromiček, vložíme do trouby a pečeme 15 až 20 minut. Suflé musí vyběhnout a mít na omak pevnou kůrku. Uvnitř by mělo zůstat vlhké.

Poleva:

Smetanu dáme do rendlíku a necháme dojít k varu. Stáhneme plamen, přidáme rozlámanou čokoládu a mícháme dokud není směs hladká. Pak přidáme kávu a odstavíme z plotny. Nalejeme na kopečky suflé, které buď můžete z formiček vyklepnout na talířek anebo nechat ve formičkách.