Cuketové lasagne - lehká varianta nejen pro vegetariány!

06.08.2017

Moje děti tohle jídlo vyžadují neustále dokola. Masová verze, jak ji všichni určitě znáte, jim vůbec nechutná. Ale této varianty by se opravdu mohly ujíst.

4 lžíce másla + hobliny na dopékání lasagní
3 lžíce špaldové mouky
¾ litru polotučného bezlaktozového mléka
2 bobkové listy
1 lžička citronové kůry, nastrouhané
4 lžíce olivového oleje
1 cibule, nasekaná nadrobno
2 stroužky česneku, propasírované
250 g cukety, nakrájené na kolečka
250 g lilku, nakrájeného na kolečka
400 g loupaných konzervovaných rajčat
sůl a čerstvě mletý černý pepř
nastrouhaný muškátový oříšek
máslo na vymazání pekáčku a na ozdobu
1½ balení lasagní (ideálně bezlepkových)
kozí sýr
cibule


Příprava jídla:
1. Nejprve připravte bešamel. Ve větší pánvi s vyšším okrajem rozpusťte na co nejmenším plameni máslo, pak vsypte mouku a prudce míchejte. Měla by jen zlehka zezlátnout. Vlijte mléko a vše důkladně promíchejte (dobře to jde metličkou). Přidejte bobkový list i citronovou kůru a za stálého míchání vařte, dokud bešamel nezhoustne. Trvá to zhruba čtvrt hodiny.
2. Mezitím rozpalte ve větším kastrolu olivový olej, zprudka na něm osmahněte cibuli a česnek, přihoďte cuketu i lilek a opékejte doměkka. Pak přidejte rajčata, osolte, opepřete a duste dalších 20 minut.
3. Z bešamelu vyjměte bobkový list, okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Troubu předehřejte na 180 °C a vrhněte se na vrstvení.
4. Pekáček vymažte máslem, na dno vlijte část bešamelu, poklaďte listy lasagní (suché, nevařené), na ně dejte část zeleninového ragú, lasagne, bešamel, lasagne, ragú... A skončete bešamelem.
5. Pečte 25 minut. Lehce nedopečené posypejte nastrouhaným sýrem, nechte dopéct.