Zapečený patizon s krůtím masem a kozím sýrem

15.08.2017

Patizon, stejně jako ostatní druhy dýní, napomáhá odstraňování škodlivin ze střev a podporuje trávení. Zároveň zvyšuje obranyschopnost organizmu a celkově jej zklidňuje a regeneruje.

Dále napomáhá snižování hladiny tuku v krvi a zároveň má pozitivní účinek na srdce a celý kardiovaskulární systém. Pomáhá také při problémech se slinivkou břišní. Působí i močopudně a celkově ulevuje při problémech s ledvinami. Může také pomoci od potíží způsobených revmatismem, aterosklerózou nebo dnou. Zralý patison je v kuchyni nedoceněný!

1 patizon o průměru zhruba 15 cm

1 malá cibule

100 g krůtího masa

150 g kozího sýra

lžička olivového oleje

oregáno, bazalka, petrželka, sůl, pepř

Patizon omyjeme, odkrojíme vrchní část, aby vznikla "poklička". Vnitřek patizonu vydlabeme (středovou část, kde jsou semena odstraníme). Vydlabaný střed patizonu nakrájíme na menší kousky a dáme do mísy. Osolíme a opepříme.

Cibuli nakrájíme na kostičky, krůtí maso na tenké nudličky, osolíme, opepříme a společně jemně opečeme na olivovém oleji na pánvi. Přidáme ke kouskům patizonu, nastrouháme kozí sýr na hrubém struhadle, přidáme bylinky (těch můžete dát opravdu hodně, patizon je poměrně bez chuti) a plníme vydlabanou část patizonu. Přiklopíme pokličkou, dáme do zapékací misky, mírně podlijeme vodou a pečeme na 190 °C cca 45–60 minut.